ISOLATIE ZONDER FOLIE

IS ZINLOOS
WAAROM EEN FOLIE?

Effectief energie besparen en dan niet alleen in een laboratorium maar ook nog 20 jaar nadat ons huis gebouwd is.

Heeft u wel eens een spouwmuur van een 20 jaar oude woning open gemaakt? De kans is groot dat de isolatiewol zwart is van de schimmel en in klonten onder in de spouw ligt. Styropor plaatjes liggen schots en scheef achter de voorzetwand. Van woningen die nu gebouwd worden willen we zeker weten dat dat niet meer voor kan komen.

 

Meuwissen is in 1975 begonnen met de ontwikkeling van isolatiefolies. Toen nog als alternatief voor wol en schuim. Later is Meuwissen zich veel meer gaan toeleggen op producten die de traditionele isolatiematerialen effectiever en duurzamer maakten. Isolatiewol werkt pas als de lucht in de wol droog is en werkelijk stil staat.

Stel je gaat naakt een stukje fietsen op een Nederlandse dijk. U mag de slip aanhouden. Het is droog weer. Na enige tijd krijg je het toch wel koud. Dus trek je een lekkere warme gebreide trui tot ver over je blote achterwerk en je fietst verder. Jammer, je krijgt het weer koud want de wind blaast nog steeds door de wol heen. Nu doe je een flinterdunne plastic regenjas over de trui aan en je fietst verder. Al heel snel loopt het zweet over je rug. Dit komt omdat het luchtlaagje in de wollen trui nu wel stil staat en dus een heel goede isolator wordt.

Natuurlijk wordt het na een tijdje zelfs een beetje klef en benauwd en dus is het nog beter om het plastic “ademend” te maken door er bijvoorbeeld minuscule kleine gaatjes in aan te brengen waardoor het vocht kan ontsnappen.

Het bovenstaande voorbeeld illustreert hoe producten werken. Miofol, maar ook Tyvek en Polytex zorgen er voor dat de isolatie echt gaat werken. Aan de binnenzijde van de spouw (de warme zijde) breng je een dampremmer aan. Dit is een dampremmende folie die voorkomt dat er warme vochtige lucht vanuit de woning in de wol dringt. De wol moet aan de buitenzijde (de koude zijde) worden ingepakt met dampopen of dampdoorlatende folie.

De dampdoorlatende of dampopen folie heeft de functie van het droog houden van de isolatie waardoor de optimale warmte isolerende werking, jaar in jaar uit, behouden blijft. Hierdoor kan vocht verdwijnen dat tijdens de bouw of door onnauwkeurigheden in de dampremmende laag toch in de wol terecht is gekomen.

Als een houtskeletbouw element op bovenstaande wijze is opgebouwd en de detaillering is netjes uitgevoerd, dan is daarmee de isolatie goed en duurzaam gewaarborgd.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly