D A M P O P E N
Een dampopen laag wordt toegepast aan de buitenzijde (koude zijde) van de constructie, zowel in het dak als in het binnen-spouwblad van de wandopbouw. Waar de dampremmende folie voorkomt dat vocht vanuit de woning doordringt in de constructie, zorgt de dampopen folie er aan de buitenzijde voor dat vocht, dat toch in de isolatie of constructie terecht is gekomen (tijdens de bouw of door een lek in de dampremmende laag) weer kan ontsnappen. Omdat de dampopen laag aan de buitenzijde van de constructie wordt aangebracht, dient deze ook waterafstotend of waterdicht te zijn. Zo is de constructie aan binnen- en buitenzijde beschermd.

Verschil met dampdoorlatend.
Een dampopen folie laat vele malen meer waterdamp moleculen door dan de dampdoorlatende folies. Wanneer men niet zeker is van de effectiviteit van de dampremmende laag in de constructie is een dampopen membraan altijd aan te bevelen. Bij dampopen constructies, waarbij de dampremmende laag een enigszins verhoogde damp doorlaat juist toestaat, dient altijd een dampopen membraan aan de buitenzijde van de isolatie te worden toegepast.

Dampopen constructies.
Dampopen constructies worden aanbevolen bij dikke isolatiepakketten waarbij de kans op accumulatie van vocht in het isolatiepakket relatief groot is. Door de wand- of dakconstructie dampopen te configureren, stimuleert men een minieme flow door het isolatiepakket van binnen naar buiten waardoor vocht constant wordt afgedreven en schimmelvorming wordt voorkomen. Deze bouwmethode wordt al decennia met succes toegepast in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland waar het isolatiepakket al jaren aanmerkelijk dikker is dan bij ons nog gebruikelijk is.
Tijdens de bouw, wordt het wand of dak element aan regen en wind blootgesteld en de waterafstotende laag zorgt er dan voor dat constructiedelen en isolatie droog blijven. Is het gebouw eenmaal in gebruik, dan bestaat nog steeds de mogelijkheid dat water van buitenaf doordringt tot aan de constructie.

Oorzaak hiervan kan zijn een slecht sluitende dakpan, stormschade, stuifsneeuw of opgestuwd regenwater. In de muren kan bij heftige wind en regen ook water door de buitengevel heen dringen. De dampopen en tevens waterafstotende membranen van Meuwissen bieden dan een adequate bescherming.

Dampopen membranen zijn niet veel duurder dan dampdoorlatende en geven meer zekerheid met betrekking tot het voorkomen van condensatieproblemen in dak en wand.
Een dampopen membraan kan alleen goed functioneren als aan de binnenzijde van de isolatie een dampremmer is aangebracht daar anders het vochtaanbod te groot is.
Voor dampopen producten wordt de code blauw als hulpmiddel gebruikt. (blauw = koude zijde van de constructie)

 

buitenzijde-zw-w
Deze producten zijn dampopen

 

button-polytex-standaard-1
button-polytex-pro-1
button-polytex-xtr-1
roofliner-button-blauw
pro-button-blauw
uv-facade-blauw
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly